HATI-HATI DENGAN PRODUK T**I SKINCARE (BAHAYA PRODUK TINGGI MERKURI)

HATI-HATI DENGAN PRODUK T**I SKINCARE (BAHAYA PRODUK TINGGI MERKURI) - Assalamualaikum wbt. Siapa yang taknak cantik uolsss. Fitrah manusia, kalau dijanjikan cantik seawal 3 hari ke, seminggu ke, terus rasa teruja. Sifat kita ni memang tak suka menunggu kan? Tapi tahukah korang, skincare jenis yang cepat berkesan inilah sebenarnya PALING BERBAHAYA!

Aku teruja dan jeles tengok muka seorang mama blogger yang dikenali sebagai MamaNiza ni. Memang flawless habis. Takde bintik apapun. Memang orangnya sangat cantik tau. Cuma baru-baru ni aku nampak dia update status pasal effect berhenti pakai produk yang dia guna tu. 

Muka dihinggapi jerawat teruk dan bernanah. Aku yang tengok pun jadi down apatah lagi MamaNiza. Aku ni jerawat seketul singgah kat pipi pun dah meroyan dah.

Korang, zaman sekarang ni ramai orang mampu keluarkan produk sendiri. Padahal produk tu bukan produk depa pun, semuanya pakat timbang. Brand je lain. Tapi bukan semua laaa local product ni timbang ye. Cuma bahayanya local product ni sebab ianya tinggi kandungan merkuri. Hati-hati!


Inilah hasil pemakaian produk yang tinggi merkuri.

BACA :
SELAIN MERKURI, PARABEN DALAM BARANG KOSMETIK JUGA BAHAYA!

BACA :


Tahukah korang merkuri jugak boleh menyebabkan kanser kulit dan payudara? Jom aku share sikit apa yang bahaya tentang merkuri dalam skincare.

8 KESAN BURUK MERKURI

Memperlambatkan pertumbuhan janin & mengakibatkan keguguran. Jangan ambil mudah perkara ini kerana bahan kosmetik yang mempunyai merkuri akan menyebabkan kematian janin dan mandul.

Flek hitam akan timbul & akan menjadi parah. Merkuri akan memberi kesan flek hitam pada kulit jika kita berhenti menggunakannya. Ianya akan timbul dan kemungkinan akan bertambah parah.

Kulit akan jadi gelap & kusam. Mulanya memang kita teruja sebab kulit nampak putih dan cantik, tetapi jika korang berhenti memakai produk bermerkuri, kulit akan mula menjadi gelap dan kusam.

Kulit pada awalnya bersih akan menjadi kelabu. Kesan merkuri akan memberikan kesan yang terbaik dan membuat korang semua happy, tetapi lama kelamaan kulit akan menjadi kelabu dan kehitaman.

Mengakibatkan kanser kulit. Merkuri juga akan mengakibatkan kanser kulit. Buah pinggang juga boleh rosak.

Kulit akan jadi kemerahan apabila terkena matahari. Macam udang kena bakar. Jangan tertipu dengan kesan yang menakjubkan, kerana ianya tidak kekal lama. Produk tinggi merkuri akan mengakibatkan iritasi pada kulit dan menjadi kemerahan apabila terkena cahaya matahari.

Jerawat tidak muncul kerana kulit rosak. Kosmetik bermerkuri akan buat kulit bebas dari jerawat. Tetapi ianya disebabkan oleh lapisan kulit epidemis telah rosak, tidak mengandungi protein dan melanin kulit tidak berfungsi lagi.

Pori-pori mengecil kerana kulit wajah jadi nipis. Kosmetik bermerkuri akan buatkan pori-pori wajah mengecil dan halus. Tapi ia disebabkan oleh lapisan kulit wajah telah nipis. Lebih parah kulit rasa terbakar apabila terdedah sinaran matahari.


Ramai yang sudah tahu kesan cepat sesuatu produk adalah disebabkan oleh merkuri tetapi masih ramai yang ingin cantik dengan cepat. Jom sama-sama kita bertukar kepada produk organik.

Tidak kisahlah apa saja produk yang kita guna, pastikan ianya bebas merkuri. Sekarang ni banyak je produk organiks yang dijual. Jangan menyesal sebelum terlewat ya?

Sekian.

102 comments:

  1. huhu baru je nak terpengaruh dengan feedback dalam instagram :( nasib baik !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang ramai teruja nak cantik, natijah dikemudian hari tu ramai yang taknak ambik tahu..

      Delete
  2. kulit ada jerawat lagi, maknanya bebas merkuri.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini kalau dah sampai bernanah, liang pori terbuka, muka rasa terbakar, dah macam kena absorb dengan merkuri gamaknya...

      Delete
  3. Ade org yg sy kenal guna ta** skincare ni..adik bradik guna..bila tanya direct dia ngaku la kalau adik dia stop pakai mmg keluar jerawat even terskip sehari tak guna..dia pulak kalau skip 2,3 hari kua jugak jerawat..so macam lifetime kena bergantung dgn ta** ni..skrg dia jual pulak tu skincare ni..mmg tengok org komen kata dia flawless la cantik la glowing la..tapi skrg mmg nampak gitu..akan datang kalau dia benti pakai,adoii..takkan selamanya sepanjang hayat nak kena guna produk tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya dah pernah pakai 3 hari stop terus sebab terasa kulit muka lain mcm je...nk sembuh terpaksa buat la rawatan semuajadi kat umah...kpda smua pengguna jgn kerana nk cntik cepat...kita terpaksa menanggung risiko sepanjang hidup...

      Delete
    2. Produk yang awal2 dah memberi kesan ni lebih bahaya sebenarnya. Tak kisahlah produk T*** skincare atau local product yang lain... Hati-hati jela walaupun terlalu obses cantik.. hmm

      Delete
    3. Sy pun pernh pkai kjp.x smpai sebulan pun.one day,tgk muka mcm nmpk merah.mcm sunburn.tp x rs pedih ke pe.trus stop.sblm ni x pernh pkai local produk.so skali terkena,x brni dh.biar la lmbt kesan nye,but selamat.

      Delete
    4. Saya pakai tak pape pun. Mmg slalu skip. Seminggu pakai lepas tu 3 4 hari tak pakai. Pasal saya malas la. Keje shift penat nak pakai. Tapi muka saya biase je. Tak kuar jerawat. Tak makin teruk pun.

      Delete
    5. Memg la x ape2 pasal konpakai pun jarang.. Cuba ko konsisten pakai tanpa gagal dlm setahun, then ko x pakai dlm 2 hari.. Ko tgk mcmana muka ko bole pegi...

      Delete
  4. sy pengguna produk ni,sy pkai 1set je.dan sy baru stop pakai produk ni,sya xnafikan yg muka sy jerawat batu bata smua keluar lepas sehari dua berhenti.sedih ..huhu .skrg dah 2minggu sy stop .alhamdulillah ,dah semakin ok.sy tak kan patah balik meggunakan produk ni.serik oo..huhuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada yang nampak kesan awal, ada yang lambat. Alhamdulillah kulit awak dah okay. :)

      Delete
    2. Macam mana boleh ok balik?? Ada guna produk lain ke?

      Delete
    3. anyone yg da pakai tati before ni n stop, bleh suggestkan utk kurgkan jerawat & parut jerawat x? emel me tuk share syahira_aziz@yahoo.com

      Delete
  5. Betul tu.. Sy mmg penah guna produk ni.. Serius sakit wo bila berhenti.. Kuar jerawat bagai nak rak.. Alhamdulillah kakak sy sedar awl.. Jd kami berhenti terus dr guna produk ni.. Even guna 3 bln je pon dh jd teruk.. Xtau la org yg guna dh lma tu.. Sy nasihatkan org yg tnya sy psl skincare ni jgn guna la kalau xnak jd mcm sy ni.. Menangis xberlagu la.. Dulu kulit sy xbermasalah pon.. Tp gatal sgt nak guna.. Terima la kesannya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Try dalacin t sis tuk kecutkn jerawat..pencuci muke try yg khas tuk kulit brjerawat..lps 2 nk hilngkn parut jrawat gunekn mederma..crik kt frmasi ..dptkn nsiht dr ahli frmasi..

      Delete
    2. Samalah dgn dnars pun.. Time sy pkai glowing giler.. Once sy brenti, so naik black n white head teruk.. Abih parut muka n now bru nk pulih kembali.. Xprlu pkai produk2 yg skincare ni smua sama jer.. Beli kt thailand, balik malaysia trus packing2..kalau u all prasan tgk laa smua skincare ade day cream, night cream, krim kunyit.. Skrg parut sy smkin pudar bila sy selalu bekam buang darah2 kotor yg trsumbat dan gunakan madu dan kulit kayu manis saje. Insyaallah menjadi

      Delete
    3. sy pun lernah pakai tati tahun lepas.. baru skip krim mlm kan.. habis muka naik jerawat kat dahi..jerawat halus tu.. skrg dah semakin baik tau lepas guna Mary Kay..jom dapatkan product marykay untuk kulit sihat & segar.. saya sedia membantu anda yang mempunyai masalah kulit berjerawat, kusam & pernah memakai product mengelupasan sebelum ini.. harga yg berbaloi, kuantiti yg tahan lama & kualiti yg dijamin diseluruh dunia.. insyaAllah..sy bantu anda tidak kira lelaki atau perempuan.. whatapp sy..012-4756979

      Delete
  6. hmm baru ja beli trial pack ..RM80 huaaa ..series ke?? ingat takde mercury sbb dkt pack tulis no mercury ..alaa..igt dia guna alpha arbutin pe tah..nak pakai ke tak ea?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh pakai, tapi awak test la dulu kandungan dia kalau ada merkuri atau tidak :)

      Delete
    2. Google la ape itu alpha arbutin

      Delete
  7. baru je nak try pakai produk tu sebab tengok kawan-kawan pakai,kulit diorang jadi flawless lah.huhu

    ReplyDelete
  8. SAYA PON PEMAKAI T**I SKINCARE.3 BULAN SAYA PAKAI MMG RAMAI SGT TEGUR NMPK LAIN SBB KULIT SAYA MEMANG BERMASALAH SEBELUM .KAWAN2 PON ADA YANG TERPENGARUH DGN SYA.KISAHNYA SYA TERBACA KISAH SKINCARE NI PROBLEM DI FB .SO SYA BUAT TEST SNDIRI SYA STOP KRIM MALAM 2 MNNGU.OK LA NAIK JERAWAT SKIT2.TP SYA STILL CONT DGN SABUN DAN KRIM SIANG AS A MAKEUP BASE.THEN SY STOP TRUS SEMUA.APA PON XPKAI .N PERGHH !! KULIT SAYA SKRNG,SPEECHLESS..DAHI NAIK JERAWAT KECIK PENUH DAHI.FRUST GILA TGK MUKA KAT CERMIN.PIPI NAIK JERAWAT BATU N TGALKAN PARUT HITAM MALU BETUL. KUSAM? XYH CRTA LA . MUKA DR FLAWLESS TRUS JADI MCM *********** .SERIK! SERIK! SERIK! ..LAGI SATU KAWAN SYA YNG TRPNGARUH SMUA JADI MCM SAYA .SERIOUSLY SERBA SLH SGT

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pon wak. Tp ok da sya just pakai toner alaisya then sapu moisturizing organic aid vit e. Bli kt guardian atau watson.

      Delete
    2. Try pkai mosturizing organic aid vit e. Ada jual kt guardian n watson

      Delete
  9. Saya pn nyaris2 nk pakai sbb time tu kn famous pasal produk tu.. Sekarang saya guna firmax3.. Selain untuk kecantikkan ia juga untk kesihatan... So save duit untuk beli mcm2 produk.

    ReplyDelete
  10. Gunelah Mary Kay. Mahal tapi berbaloi.. produk2 yang menjanjikan cantik, gebu, cerah seawal 3 hari tu kite kene avoid sebenarnya. Jangan terlalu taksub nak cantik sampai kulit jadi buruk.. sobsss

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya guna mary kay dah 7 months..kulit semakin hitam kusam dan truk..bila tnya BC dok jawab kesan lama.. beli dh la mahal..haihh xtau nak buat apa

      Delete
    2. Sblm sis guna mk guna produk ape? Bertahun guna produk kimia mmg ambil masa lama utk detox buang semua kimia dlm kulit tu.. Ade yg ambik masa 2thn lebih pun ade..tp hasilnyer, kulit sihat sepanjang hayat selagi x guna semula produk2 kimia lah..sentiasa berhubung dgn consultant sis dan terima nasihat yg diberikan.

      Delete
  11. .. Tak nak Cerita panjang.. Muka naik jerawat Batu bernanah. Kulit kusam berminyak Parut dimuka everywhere.. Sedih kot. Sekarang saya dalam rawatan Baik pulih kulit muka yg dah teruk kerana guna skincare ini.. 😒😒😒😒

    ReplyDelete
  12. Apa pon products skrg mmg ada nak yg tak dak apa2 chemical buat sendiri guna madu guna beras guna timun...guna tenusu origanal...tupon kot larat hari2 nk pi giling....aka ikan kat pasar pon bekukan campor meccury....sayur sembor racun...apapon ikot masing2 lah...

    ReplyDelete
  13. Saya pakai produk forever living je...very simple 😊

    ReplyDelete
  14. Sye pkai dah kt setahun.. ade bbrpe bulan stop.. xde plk alami mslah teruk.. ikut atas org jugak.. yg pentinggg beli original!! Pengedar yg sah..!! Rata2 yg beli hat murah2 (tiruan) pstu marah2.... beringat2 je.. klu rse mcm xselesa p tnye stokis or agent2 yg jual tu.. mybe depa ada solution...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pakai pun alhamdulillah ok ja. Nasib masing2 kot.��

      Delete
    2. setuju...sy pakai juga..dh stop 2 bln.. alhamdulillah ok je..beli la yg original.. πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      Delete
    3. Betul, saya walaupun laki pon pakai produk ni,yg penting beli yg ori, saya dh pakai lama tapi alhamdulillah x da apa2 jadi kt muka saya, ada jer saya stop pakai sebulan dua sebab x ada modal nk sambung beli, biasalar students kdg2 sesak gk duit ni.. Tapi alhamdulillah x da pon naik jerawat batu ka apa yg penting beli yg ori, InsyaAllah ok

      Delete
    4. Slalu nk tahu ori canner ek..erm saya pon bukan hari2 pakai kdg2 skip 2-3 hari krim mlm..tpi okey la.muka, jerawat kecik2 ats dahi ni mmg dr azali ade x leh nk ape dah..klau period biasa laa dia dtg

      Delete
  15. betul beli yg ori. kalau ada mercury awl awl mmg kena ban dgn kkm.

    ReplyDelete
  16. aku mmg tak suka dgn produk tempatan ni .. tambah2 klu nampak mcm packing sendri .. sbb dah tau dah main2 timbang2 ni .. baik beli safi ke fair n lovely ke ... kesan nk nampak bertamhun tp selamat

    ReplyDelete
  17. Saya pakai produk nii even kdang balik kerja terus tidur tak cuci muka sbb da penat Sgt..bila xpkai krim Siang dgn malam..Satu muka dgn leher Naik jerawat..lepas tu muka berminyakk Sgt2..aduhaii..Now pun still berjerawat membelenggu saya..haih..

    ReplyDelete
  18. Sudah tiga minggu saya berhenti menggunakan tati skincare. Alhamdulillah xde effect yg serius, cuma jerawat kecil, lgpun byk kali sy skip guna tati, mungkin effect dia kurg.Saya ganti dengan Mary Kay. Saya xpernah mengharapkan kulit saya glow atau flawless bila guna tati, cuma saya rasa kulit kita perlukan protection. Saya mula ragu2 dgn tati dari segi packaging. Produk yg bagus dtg dgn packaging yg bgs. Label semua cukup dari segi ingredients yg jelas, directions, made in ....sbb tu harga produk spt estee lauder, clinique, mary kay & etc boleh tahan. Lihat kualiti pada bahan2 yg syarikat2 tu gunakan. Kita nak murah tapi kulit muka jadi mangsa. Walaupun branded skincare product mahal, tp boleh tahan lama.Jangan mudah terpedaya bila tgk muka org lain putih, glow & flawless terus terpikat nk beli. Lebih baik Kita buat kajian sikit. Sbb ni mengenai kulit muka, perkara pertama yg org lihat adalah wajah kita. Sy kdg2 takut tgk org yg kulit asalnya mmg sawo mtg tetibe jd secerah-cerahnya mcm salji. I think it doesn't look normal or healthy. I prefer kulit sawo mtg, lg2 lt msia ni. Melani juga berfungsi melindungi wajah kita dari sinaran uv yg berbahaya. Makin panas suatu tempat, makin gelap kulit kita disebabkan melanin. Orang asia bertuah sebab punyai tona kulit yg agak sekata dibandingkan dgn org barat yg ada byk freckles. Jadi lebih baik beli produk yang sememangnya terbukti berkesan secara klinikal walaupun effect dia sedikit lambat. Better late & safe than sorry. Produk locals kebanyakannya adalah produk "peeling". Jadi hati2 bila pilih produk utk skincare.

    ReplyDelete
  19. Saya pun pengguna tati hmpir setahun..tpi xde la flawless sgt muka sy..kadang2 jerawat tumbuh..cuma bezanya kulit makin cerah..pernah brapa kali xpakai krim malam n jerawat batu tumbuh kt pipi n dagu..sebulan lamanya..besar plak tu..sy rasa nk stop pakai tati...

    ReplyDelete
  20. I pon da stop,,, sebab bejerwat muka,,, now letak tomato hari2,,, n pkai himalaya,,, baru hilang jerawat2

    ReplyDelete
  21. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
    Replies
    1. btul³... kite sokong awak.. kita pon pernah brenti, sbb lupa pi travel.. elok je.. ni org sume poyooooo

      Delete
    2. Aku pakai penah skip 1 bulan 2 bulan elok je..xde plak terukk..walhan aku penah gune produk yg lebeh mahal dr ni..lagi jahanam.. alhamdulillah la xjd pape walupon stop.. beze nye kdg ade yg beli fake pastu salahkan produk..

      Delete
  22. Nak tahu apa beza produk ada merkuri atau x? Produk merkuri dah nampak kesan glowing mowing seawal 3 ari.jika lambat, mmg bebas merkuri.tetapiiiiiii....selamat! Renung2kan.πŸ˜…

    ReplyDelete
  23. Spupu sy ade gak kena cmni, tapi tak tau la skincare jenama apa, kulit dia jadi jerawat nanah, siap tinggal parut hitam lagi, nasib baik ade kawan syorkan elvee white collagen.. terus sembuh masalah dia tu

    ReplyDelete
  24. Sy pakai dah brpa bln .. prnh brhnti 2 bln muka ok jw .. mngkin awk beli yg fake kot.. skrg ade yg fake .. lagi satu mngkin kulit awk tk srasi kot.. lain org lain kulit dia .. kakak sy dh gne 2 tahun ok jw muka dia .. ni smua atas kulit msing2 ✌��

    ReplyDelete
  25. Mercury xbleh test sndiri kene bwk kat lab. Mercury jge ade byk jenis.saye bkn ahli farmasi.tp slalu btanye dgn dermatologist n dktor. Klo nk troskn pakaila.tgu umur mningkat, mase tu mcm2 komplikasi dpt.ape2 produk yg buatkn kulit jd licin mcm porcelain mmg ade bahan terlarang spt mercury atau hydroquinone. Dermis kulit yg rosak akn mnjdikn kulit muke licin x spt kulit mnusia yg normal.utk yg test Mercury sndiri bleh stop.pegi mne2 lab, byr n amek result test.n mne2 produk pemutih x pernah baik utk kulit. Pernah dgr bleaching? Tu mat saleh pye pkataan utk pemutih.bleaching juge bleh pkai clorox same je.kkm snang dpt ye.pegi jumpe doktor utk pgesahan drang tu pndai, distributor cosmetic bkn doktor tp ahli prniagaan.please love urself.

    ReplyDelete
  26. Saya pakai 2 minggu je tat* ni.. Muke merah2.. Kene pns menggupas pluss pedih smpai luke kulit muka.. Terus xxx produk ni.. Skrg rawat mke gn bhn smuela jadi je.. Ais tomato, ais ksong, yogurt natural, bdk sejuk pluss lemon. Pencuci mke gne produk farmasi.. Stel.. Ade dtg jerawat seketul dua tp truk n time period je laju dtg.. So im happy wlaupun mke tk plowwlesss sgt 😊

    ReplyDelete
  27. Sama la kita �� Sy pakai 2 kotak dlu. Nk masuk kotak ke 3 muka sy jerawat besar2. Sampai 1 jerawat ada 3 mata nanah. Sakit sgt. Sy pksa jugak jerawat pecah sbb x tahan bengkak. Nanah n darah byk gile keluar. Sy baiki kulit balik guna bio essence snail. Skrg parut pun tgh nk pudar. Serik nk guna produk tmptn da. Sy beli set skincare kt watson je skrg

    ReplyDelete
  28. Sy pengguna tati skincare..dah lama sy gn...ms blk kg lupa bwk blk..kulit muka ok jew klau xpkai pun...yg ptg tati lulus kkm...bergantung pada kulit muka masing2...skrg tati tgh top mcm2 mnusia nk mjatuhkan produk bumiputra...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju..ni kes nak jatuhkan orang lain la ni..
      Produk sume sama je tgk pada kesesuaian kulit muka masing. Even Beli produk yg bukan local pun klo dah apply tak sesuai ngan kulit muka tetap hauk jugak..bukan jerawat je berbintat segala ada kat muka tu.. baca sambil berfikir. Renung2 kan.. saya pengguna tati dahulu pastu stop skang guna balik. Alhamdulillah elok muka aku.

      Delete
  29. Sy pakai da nak hampir setahun. Alhamdulillah ok je. Kalau beli yg murah memang la. Byk yg tiruan. So dalam nk cantik pun kena jgk bijak ye akak2 sekalian.biasa produk yg ada merkuri cepat dpt kesan. Sy guna kesan lmbt tp ok je dan sy pernah stop pakai sebulan ok je. Bkn nak promote ke apa tp cuma nk betulkn ttg apa yg admin ni tulis. Jgn la terus menilai tanpa priksa scra mndalam.

    ReplyDelete
  30. stakat ni dh lebih dr setahun sy pkai produk ni, stop sekejp sebb pregy, Alhamdulillah xde mslh yg timbul.. yg penting sy beli yg ori terus dr hq..

    ReplyDelete
  31. Sy pakai setahun n dah benti 2 bulan..tp x de plak kusam minyak n jerawat tu...Yang murah tu la rosak muka..

    ReplyDelete
  32. Rmai cust sya yg sblum ni pkai produk tsbut now dah btukar ke Mary Kay. Alhamdulillah walaupun makan masa sikit dengan kesabaran skarang kulit dh cntik dan sihat... Org skarang rmai taksub dgn kcntikan dan ambil jln singkat.. Walaupun dh tgur ttp nak guna. Dh jd truk bru insaff.

    Berminat dengan Mary Kay? Wassap saya 0174919075. Saya sudi tlg anda yg mmpunyai wajah bermasalah.

    ReplyDelete
  33. saya pakai completed 1set...pastu stop kejap...hbs naik jerawat nanah ats hidung...huhu...sedey sgt...xprnh jd camni...beli yg ori.. rs down...parut2 hbs jd hitam.. kalo xsesuai mesti dr awal...tp ni bila stop br jd...dl dgr2 je skrg alami sendiri...xth nk pakai pe nk clearkn balik....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pakai paloma suri skin care.tp...sebelum start guna. Restkan muka selama 5 hr. Cuci guna air sahaja. X perlu sabun apa2 toner atau pelembab.sbb kulit sedang ke arah natural. Selepas tu pg facial yg guna produk mary kay botanical.sbb product tu bebas merkuri . Nk beli x mampu. Pi facial kat situ pun jadilah.. pilih lah facial treatment atau diamond facial. Lepas 2mggu facia, Kulit baru muncul..masa ni gunakan lah produk yg sy g tau td. Selamat mencuba darling.

      Delete
  34. dh guna 8bulan alhamdullilah ok..kdang2 pkai kdang2 xpkai..pencuci dia ja dok pkai..yg krim jrang guna.. klu nek jerwat ja pkai krim mlm, tuk hapuskn jerwat..

    ReplyDelete
  35. Masalah nya produk ni ada kelulusan kkm di kotak.jika ada merkuri mengapa biro farmasi x rampas dan kenakan denda pada sykt..habis2 pun denda kat mahkamah 25k...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Arini dah kluar berita tati memg ada mercury dan hydroquinon. Sedihnya. Takut ape lagi kesan tati kepada dalamn

      Delete
  36. alhamdulillah saya xterjebak dgn product yg femes..sbb kwn ada pakai bila stop jdi m tu.. sya pakai product luffiya skincare wlupun xfemes tapi mmg baik n dari organik..mmg agak mahall.. sya pakai trial besar tahan 3 bulan.. skg dh bhnti sbulan.sbb xckup bajet lagi nk beli... alhamdulillah kulit maintain xda pon side effect.. spa yg nak perbaiki boleh juga contact sya 0174471094... alhamdulillah kwn2 and org sklling mmg bg feedback positif ada yg dh pakai bthun2.. ada yg stop lpas ok tpi kulit maintain... dan dinasihatkn sebelum beli mana2 product pastikan korang buat reseach... sya hnya bntu org yg mnghadpi situasi yg sma mcm kwn sya...

    ReplyDelete
  37. Kwn sy prnh pakai krim mcm ni. Setahun lbh pakai.lps bhenti jerawat xnaik serta merta.3 thn lps tu jerawat naik xbhenti.bila jmp doc,dia kata jerawat tu ada ms dia pakai krim ni tp tertanam dlm kulit.so ambik masa lama la jerawat nk kluar.tgu la nti kakak awak kluar jerawat. Skrg mgkin x lg. Smpai masa menangis xberlagu.

    ReplyDelete
  38. Alhamdulillah sy dh guna prodak ni dkt stahun stakat,pernah stop sbb bajet kureng...tpi alhamdulillah xde plak naik jerawat ke ok je mke sy ni...mgkin bergantung pada kulit sseorang tu atau prodak tu fake.... Sy pki ok je n serasi dgn kulit.... Berjemur tgh panas pn xmerah cm udang kena panggang hihihi....

    ReplyDelete
  39. Rosebud magic skincare india punya.. mahal skit.. tapi ya rabb.. 800℅ lagi bagus dari tati.. mary kay pun kalah... 8 skincare sy pakai.. rosebud je xde merkuri.. terbaik.. korang guna la... Gerenti awesome la.. 4 bulan dah guna..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat mana boleh dptkan?

      Delete
  40. Saya pun pakai produk ni. Alhamdulilah xde masalah...tp kulit makin flawless. pernah stop sebulan dua..sbb bajet burst...tp ok je muka. Bagi saya apa yg penting beli yg original, pemakanan kena jaga ye, klu makan berminyak byk kolestrol mmg naik la jerawat...n x semua kulit sesuai ngn satu2 produk tu...klu jenis kulit sensitive, cari2 produk yg betul2 sesuai ngn kulit..

    ReplyDelete
  41. Pernah pakai n berhenti sbb takut tengok kulit muka mcm semakin menipis. Huhuhu... pastu keluar jerawat sikit2 terus guna produk mary kay n Alhamdulillah.. jerawat keluar waktu period je itupon kecik je.. kulit yg takde jerawat lansung tu adalah kulit yg tidak sihat sebnarnya.. yg pelik bekas jerawat hasil produk lama mmg lambat hilang tp jerawat yg sekarang ni sapu krim terus ok. Mungkin kesan merkuri pada jerawat lama tu yg buat bekas jerawat jd hitam.. huhuhu.. nasib 3 ke 4 ketul je..

    ReplyDelete
  42. tak dinafikan produk sekarang memang banyak..ada seawal 3 hari, seminggu...kene ingat ye setiap 21 hari kulit mati akan gugur...kitaran kulit muka mcmtu...sy tak berapa kesah dengan mereka yg glowing cepat ni, kita tak tahu masa depan cmne nnt...sebaiknya nak pilih produk, bukan tengok sebab famous dan testimoni, fake ke ori ke...tapi tengok selepas guna 5 tahun.ade kajian klinikal=test atas orang..benda2 kanser ni bukan 2-3 bulan terus ade...dia makan tahun..sebab sikit demi sedikit sel kita rosak..kita tak tahu dalam badan kita cmne...satu lagi,elakkan produk kilang tukar jenama ni..bahan dia same je...tukar jenama je...kadang founder produk pun tak guna produk dorg...p cucuk vitamin C..hehe

    ReplyDelete
  43. Saya rasa kalau betul produk tu ada merkuri awal2 lagi dah kena tarik kot...mungkin yg beli tiruan punya...lagipun dah tertulis takde merkuri dan lulus ujian...ada sesetengah yg keluar jerawat tu mungkin dia bongkar kotoran yg kat bawah kulit kita...atau ada yg memang tak serasi dgn produk tersebut...
    Saya bukan pengedat bukan penjual..sekadar memberi pendapat...

    ReplyDelete
  44. saya pun pengguna T*** sblm ni.mula2 saya beli ok sgt.. kulit saya agak gelap..slps smggu pakai kulit,saya nmpk cerah dan sekata.. ttpi slps hbs.. saya brhnti...kulit saya ok ja.. x dak sbrg jrwt pun...slps bbrpa mggu, saya jumpa org jual produk ni dgn harga yg murah sekali ganda dr yg saya beli sbkm nie.. saya pun beli...baru bbrpa hari saya pakai, muka saya terasa pedih mcm kena asid..
    saya dpt agak,, produk yg saya beli adlh yg x ori..patut la murah..
    so, smpi skrg saya stop terus... x tau dah nak beza yg ori ka yg celup..

    ReplyDelete
  45. Sembur2 je dgn :
    Acidic Water pH 2.5 + Pati Bidara
    ❤️Antiseptik
    ♥ Penyegar wajah (Toner)
    ♥ Membantu luka cepat kering
    ♥️Memudarkan kesan parut jerawat
    ♥️Pencuci wanita (Feminine wash)
    ♥ Berkumur-kumur untuk mengurangkan ulser, sakit gigi
    ♥ Menghilangkan gatal pada rambut
    ♥️Mengurangkan aura negatif
    Beauty Water pH 6.0 + Pati 7 Bunga
    ♥️ Melindungi & mengekalkan pH normal kulit.
    ♥️Melembap & mencegah kulit kering.
    ♥️ Anti penuaan.
    ♥️ Kulit wajah lebih segar & bermaya.
    ♥️ Mengecilkan pori-pori kulit wajah.
    ♥️ Menguatkan akar rambut.
    ♥️ Rambut lebih sihat & berkilat.
    ♥️ Mengatasi masalah kulat kuku, gigitan serangga, luka, kaki berbau.
    ♥️ Menambahkan aura seri kecantikan.
    WA +019-2323694

    ReplyDelete
  46. Macam saya..dah pakai muka cantik je..berhenti dua hari sbb krim hbis..dh naik dah jerawat..lepas beli krim, pkai balik..muka elok balik..sja stop pkai t**i sbb muka putih dari tgn..xsuka cmtu..omg!!!!jerawat naik bagai cendawan bila stop pkai t**i..sedih xyah ckap������jerawat besar2,nanah...

    ReplyDelete
  47. sy pernah pakai ADHA skincare,bila tahu ia mengandugi merkuri, sy terus stop. Tapi surprise muka sy tak naik jerawat yang luar biasa. Then sy guna TATI, penggunaan TATI agak lama dlm 1-2thun. Then sy cuba beralih kepada homemade recipe / natural ingredient. Dalam tempoh 3-5bulan selepas stop dari TATI muka berjerawat teruk di tempat y tak pernah tumbuh jerawat seumur hidup, rasa down to 0level. Kulit muka semakin gelap dr asal. skg sy masih teruskan recipe natural homemade. Hati2 kawan. Jerawat sy da pulih

    ReplyDelete
  48. Adik2 semua, berhati2 la apabila memilih skincare. Xkisahlah t*** ke apa ke. Skrg ni byk products yg amek kesempatan ltk bhn2 terlarang lps dh dpt kelulusan kkm. Masa awal2 pg test, hntr product yg ingredients elok n xde merkuri. Lps dh dpt kelulusan, amek kesempatan ltk bhn2 trlarang ni supaya cpt dpt effect. Jd pihak KKM kenalah sentiasa pantau semua produk from time to time supaya dpt detect siapa pengusah2 jenis amek kesempatan ni. Jgnlah prcaya sgt kalau sesuatu produk tu ada kkm. Lg satu kalau nk tau produk tu btol2 ada merkuri ke x kena tnggu 2 3 thun bru btol nampak kesan. Mksdnya bila dh berhenti pkai, tnggu 2, 3 thun. Selalu org yg pkai skincare merkuri skjap shja mcm smnggu ke sblan ke, bila stop, akan tros nampak kesan kluar jerawat bwrnanah semua. Tpi yg dh pkai brbulan2 brthun lamanya, bila stop pkai, kesannya xkn tros kluar sbb semua toxin jerawat n semua bnde xelok dh trtanam lama dlm kulit epidermis yg dh rosak jd dia xkn direct kluar. Selalu yg pkai skincare merkuri dh lama ni, kesannya akan nampak lps 2, 3 thun. Jd pd awk semua yg kata dh stop pkai 2 3 bulan n kata ok je, cuba berhenti 2 3 thun bru tau. Awk dh pkai brbulan2 or berthun, jgn expect bila berhenti bru 2 3 bln tgk xde ksan apa, kata product tu safe. Mmglah xde kesan sbb bru stop 2 3 bln. Dh guna lama so kalau fkir logically pon, mestilah nk tgk kesan side effect pon lambt. Yg jenis tros dpt effect, sbbnya penggunaan xlama sblom tu. Kira kulit masih dlm thap blom rosak spenuhnya utk kluarkn balik segala bnde toxic dgn cpt. Kalau dh smpai 2 3 thun bru kluar kesan, fhm2 jelah kulit tu dh rosak smpai tahap apa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sya pon baru pakai tati ..tertarik bila tengok muka member ..glowing semacam je ..memang member lain semua tegur pakai produk apa ..sebab makin putih ..tapii ..Alhamdulillah bila baca feedback semua ni ..rasanya nam stop sekarang jugak ..takut bila pakai lagi lama

      Delete
    2. awak cube la pakai MELIA ORGANIC SKINCARE..insyaAllah dapat merawat kulit..

      Delete
  49. saya ex user TA** & memang betul bile sehari xpakai akan keluar jerawat..sy dgn adik pakai sebab ingat produk ni ok tapi hampeh..sejak tu saya cume cari produk berasakan organik je and nasib baik jumpe MELIA ORGANIC SKINCARE..sebab produk ni organik kite boleh nmpk kesan tak ketara masa 2 minggu pemakaian je..produk ni tahan 3 bulan & dalam masa 3 bulan baru nmpk kesan ketara..harga pun berbaloi baru RM 110.00..produk ni ada jual dgn agent sah je..

    ReplyDelete
  50. Jarang laki nak cuba produk2 cmni..since sy jenis kulit yg super sensitive kalo salah guna produk je habis muka jerawat merah sume keluar. Tengok adik perempuan saya guna n tgk feedback dia guna bagus sy cuba..Alhamdulillah tati ni sesuai ngn kulit sy yg jenis sensitive sgt2 ni. Nak kira beli produk lua n pegi skin speacialist mau belas2 ribu dah kot. Sy pcaya tati sbb dah lulus dgn kkm. lagi satu semua produk tgk pada kesesuaian kulit masing2.. Segan jugak baru2 ni gi kedai jamu kat cheras tu konon nk bli tati pompuan2 yg jaga kedai kt ctu tnya awak pakai apa cerahnya kulit . hahaha. Aku mmg dilahirkan kulit cerah bkn sbb tati. Pkai tati untuk protect kulit je.. Ok peace.. ;)

    ReplyDelete
  51. Beli tati direct hq.sekotak saja.and stop.lps sebulan++..lbj kurang sept 2016..baru dtg effect yg sampai skrg dh half year tk settle2.black head,white head,jerawat besar2 yg non stop and last tggl parut hitam.tati antara penyesalan terbesar saya.ini jg pengajaran dr Allah utk saya supaya bersyukur dgn kulit wajah yg asalnya tkda masalah pun.

    ReplyDelete
  52. Saya pakai Ta** skincare tiga bulan. Yes, mula2 je nampak glowing. Then perasan ada tumbuh jerawat2 pasir kawasan rahang. Risau pula sebab tak pernah tumbuh jerawat2 pasir macam tu. Bila decide to stop pakai, dalam seminggu macam tu jerawat besar2 mula tumbuh tepi pipi. Sekarang jerawat2 pasir mula membiak kat dahi. Stress sangat rasa bila tengok muka kat cermin! Tak tahu la nak menyesal ke tak pakai produk ni sebab ada orang okay je pakai macam member saya. Yang pasti, saya TAK OKAY ��

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau boleh, cari skincare organik. Bagi cuci semula chemical yang dah tertanam dalam kulit. Semoga kulit awak cepat sembuh :)

      Delete
  53. Ta**... smpai bila2 sy x lupa...sy start pakai bulan nov 2016... sy beli dgn agen yg sah.. sebulan pakai muka sy clean.... xde jerawat... sy siap promot kat kwn2 even sy xjual.. tp start bulan feb 2017, kulit sy tumbuh jerawat besar2.. nanah2... hbis hancur pipi.. xckup dgn tu, sy nak senyum sikit pun x bole.. sy stop pakai Ta** serta merta.. nak senyum x bole, kna angin pun x bole sbb pedih... pedih mcm muka ni kena siat2 dgn pisau ckur.. sy x bole tidur lena malam sbb sakit dia tuhan je tau... sy x keluar rumah dah nak dekat sebulan lbih.. then hri tu tpksa keluar sbb nenek sy meninggal dunia.. (dia mngal dunia genap d usia 89tahun akibat sakit tua)... bygkan majlis pkebumian tu 3hari.. 3hri tu jugala sy kna bhadapan dgn org ramai dgn muka mcm ni.. 3hari jenazah nenek sy d rumah dan selama itulah org asyik tnya knp dgn kulit sy (nenek sy ktistian, so thats why jenazah dia smpai 3hari kat dlm rumah)... smua org tgok muka sy yg mcm kulit kata puru tu.. mengerutu jerawat kat pipi bertimbun2 smpai sy sndiri geli nak tgok... fmily naik risau... saudara mara yg sy xkenal pun bole jd kenal dgn sy... diorang siap tolg cri ubat utk kulit muka sy.. ada satu aunty tu dia bg sy free sabun marine hijau tu. Dia sgup pulang ke rumah semata2 nak ambik sabun tu... dia suru sy pakai.. sy pakai selama seminggu ada ok skit.. tp jerawat still bernanah2...merah2 bengkak... but pedih2 ada bkurgan sedikit.... dady sy bawa pg klinik.. DR bagi sy on antibiotik slma sebulan, gel tidact dan dia suru sy cuci muka guna sbun mandi baby johnson... sy pun buat smua yg d sarankan... but still begitu2 jugak... tetiba kwn sy suru stop mkn ubat antibiotik sbb takut terlalu bgntung n effect dgn kidney...sy pun stop.. jerawat makin teruk... then my mom tiba2 jd angel... dia buatkan bedak sejuk yg mendiang nenek sy pernah ajar kat dia...bedak sejuk ramuan turun temurun mereka... diaorg slalu guna bedak sejuk tu slepas mgerjakan sawah padi (my mom berbangsa dusun lotud)...smpai skrg kulit my mom cbtik seja even umur diandah 62tahun... sy xtau ramuan bedak sejuk tu...tapi dia ada bau2 masam, ada serdak2 hitam2 dan wrna putih.. dan kalau sy buat jd pes, bedak kecik2 wrna putih akan btukar jd pes kuning.. sy pun pakai..sehari tiga kali sy buat... seminggu pakai jerawat beransur kering... xda nanah... merah2 beransur hilang...setiap kali pakai mmg kulit muka x berminyak... now dah nak sebulan sy pakai... jerawat makin sembuh.. xda nanah.. xda pedih2 dah... merah2 bkurangan.... sy xpakai sebarang krim.. sy just pakai pencuci muka botanic n bedak sejuk tu sja.. sy buat kesimpulan bhawa kulit kita ni lbih bgus kalau guna bahan2 smula jadi... jgn tpdya dgn produk2 skrg... sesiapa nak bedak sejuk tu, sy bole minta my mom buatkan utk awk2 yg nak.. dgn keizinan tuhan, kulit awak akan sembuh mcm kulit sy.. yg penting kita usaha dan tawakal...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mana nk dapatkan bedak sejuk ni ?

      Delete
  54. Yes, betul tu, saya pun sekarang pakai bedak sejuk tiap malam dah tak pakai lagi produk tempatan,serik..terutama t**i. Sekarang kulit dah ok dah xda lagi jerwat kesan daripada penggunaan produk tu.. Jerawat sya xda lah serius sangat tapi bila muka tak ada jerawat tiba2 datang sebab berhenti produk tersebut memang rasa malu lah, sekarang orang semua nak cantik tanpa fikirkan faktor kesannya akan datang.. Biar muka kita ni biasa janji bersih... Kadang product mahal ke murah ke sama sahaja..bukan nak buruk kan tapi in reality sekarang...

    Solutionnya pakai je produk semulajadi.. Bedak sejuk ke bahan organik ke.. Lagi selamat..

    Makcik saya amalkan benda macam ni setiap malam muka dia tiada satu jerawat pun hingap.. Dan tidak pelik orang dulu tak da pun sebuk nak cari produk skincare sebab diaorang ada bahan semulajadi...

    Walaahualam..

    ReplyDelete
  55. ada yg guna royal expert tak sini?

    ReplyDelete
  56. erm sedihnye. sye guna produk ni tak tahu pulak ade merkuri. tapi day cream or night cream yg ade merkuri? ke semua satu set tu ade merkuri? saya ingin tahu.

    ReplyDelete
  57. TATI ni didaftarkan dalam web kementerian. Sila lakukan carian di sini http://npra.moh.gov.my/index.php/2016-08-02-06-37-27/notification-search . Pon begitu, saya sudah adukan permasalahan ini kepada pihak farmasi untuk buatkan pengesahan. Maka, jom kita tunggu ~ wuuu

    ReplyDelete
  58. TATI didaftarkan bawah kementerian. Sila rujuk http://npra.moh.gov.my/index.php/2016-08-02-06-37-27/notification-search . APa pon, saya telah wat aduan kepada bahagian farmasi untuk pengesahan dakwaan ini. Sekarang tunggu jawapan balas dari mereka.

    ReplyDelete
  59. Tati skincare ori...harganya brape ye...saya selalu beli dgn harga rm55 ( kedai luar pasaraya Mydin)...adakah ia fake...please jawab segera

    ReplyDelete
    Replies
    1. Isunya buka mengenai fake @ ori, tapi bahan-bahan dalam produk tersebut tinggi merkuri :)

      Delete
  60. salam hi saya stokis sah imanni skinz =) dan saya juga pengguna setia product imanni skinz =) jom dapatkan product melayu yang semakin viral sekarang.. =)

    imanni skinz iaitu product kosmetik organik habbatussauda NO 1 dimalaysia =)

    1) BLOSSOM CAKE FOUNDATION SPF50
    2) GORGEOUS SERUM (P-TERRA)
    3) LAVENDER SCRUB
    4) ZAHRAH 2 IN 1 CLEANSER + MAKE UP REMOVER
    5) LINNEA ACNE MOISTURIZER
    6) ZINNIA RADIANCE PERFECTION SERUM
    7) CATTLEYA LIPMATTE (5 WARNA)
    8) CATTLEYA EYLINER
    9) ALORA BLUSHER (3 WARNA)
    10) CAMELIA BODY LOTION
    11) DAISY INTIMATE WASH
    12) BLACK BLOSSOM CUSHION FOUNDATION

    JOM DAPAT KAN =) imanni skinz kosmetik organik NO 1 dimalaysia

    STOKIS SAH IMANNI SKINZ

    019-3972614(AYU)

    *LULUS KKM
    *KILANG BERTARAF GMP

    ReplyDelete
  61. ade yang kenal produk Yanko Skincare? kalau yg ad pgalaman guna this produk. can you email me and share your testimonial

    ReplyDelete
  62. Dapatkan product Mary Kay untuk kulit wajah sihat & segar...saya sedia membantu anda yang mempunyai masalah kulit berjerawat, kusam & yang pernah memakai product pengelupasan sebelum ini.. harga yg sangat berbaloi, kuantiti yg tahan lama & kualiti yg dijamin selamat yang berasaskan botani.. Insyallah.. saya membantu tidak kira lelaki atau wanita..wapps saya 012-7342055 Amie��

    ReplyDelete
  63. Sy pernah alami masalah mcm ni... xtahu nak ckp kulit sy teruk sngt2 after stop tati. 2 bulan sy jarang kuar umah and setiap pagi tengok muka kat cermin makin jerawat besar2 kat muka. Bila picit sampai kuar darah. But now alhamdullilah da ok.. sy tergerak hati nak guna product shaklee... cleanser nurtiwhite shaklee, set jerawat shaklee ade vitamin c dan e elok untuk kita sebenarnya. Kdng2 kita terlalu obsess ngan product tempatan sampai kita terlupa kulit and badan kita perlukan vitamin c dan e. Baru kulit kita nampak cantik bkn saje dimuka malah satu badan. Sy xnafikan product shaklee mmg bagus dan satu lagi kwn sy kenalkan satu product ni tp inject dekat bcg. Product ni untuk masalah resdung,jerawat, parut jerawat and dlm masa yg sama untuk putih jugak. Mmg ok sngt2.

    ReplyDelete

Powered by Blogger.