TATI SKINCARE ANTARA PRODUK YANG DISAHKAN DICEMARI BAHAN TERLARANG

TATI SKINCARE ANTARA PRODUK YANG DISAHKAN DICEMARI BAHAN TERLARANG - Hmmm... tak habis-habis lagi pasal kes ni. Tapi ramai yang tak sayang kulit masih consume sebab nak cantik punya pasal. Bila kita tulis untuk kesedaran, dikatanya nak jatuhkan bisnes orang lain. Kalau bisnes awak bagus, tidak membahayakan, kenapa pulak kita nak dengki. Baguslah sama-sama Melayu naik. Takde la orang kata bangsa lagi satu tu je yang pandai berbisnes.



Kita ni bukan sekadar Melayu, tapi beragama Islam jugak. Elok sangat ke kalau kaya dengan aniaya orang? Yang awak tahu, SAMAN.

Di Bandar Seri Begawan Brunei, produk-produk seperti Tati Skincare 5 in 1 Set - Night Cream dan Lyanaz Beauty Care Magic Night Cream telah dicemari merkuri dan Tati Skincare 5 in 1 Set - Treatment pula dicemari hydroquinone dan tretinoin.

Bahaya merkuri boleh baca disini :

Hydroquinone dan tretinoin adalah bahan yang digunakan dalam ubat-ubatan dan memerlukan preskripsi bagi merawat penyakit kulit dan ia dilarang sebagai bahan di dalam produk kosmetik penjagaan kulit di bawah Peraturan Ubat (Produk Kosmetik)

Kementerian Kesihatan menekankan bahawa mereka tidak pernah mengeluarkan kebenaran ke atas pengimportan dan/atau mengeluarkan Surat Pengakuan Notifikasi Produk Kosmetik bagi penjualan produk-produk tersebut. Berikutan dengan kes ini, produk-produk berkenaan dilarang untuk diimport dan dijual di Negara Brunei Darussalam.

Hmm... dekat Brunei pun dah disekat. Malaysia? Hmm.. Sayangilah kulit korang weyyyy. Tak takut kanser ke? Pstttttttttttt... Tapi kalau rasa selamat, silakan pakai :)

20 comments:

  1. JGN GUNAKANNYA KALAU DH TAHU BAHAYA

    ReplyDelete
    Replies
    1. Auni memang guna organik atau yang ada kelulusan dermologist. Takut nak guna skincare lain2.

      Delete
  2. Nasib baik tak pernah pakai Tatie.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pernah gak hampir2 tergoda. Nasib baiklah ada kesedaran cepat..

      Delete
  3. ada baca tadi. Mujur Fiza tak guna produk mcm nie.

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. Produk ni mula2 meletop sume bagus,tp lama2 mula lah start kluar ckp beracun ape bagai..ak pon dh jd mangsa..jerawat makin terok

      Delete
  5. Habis lh sa dah guna tati skincare 4 minggu...

    ReplyDelete
  6. saya pakai dah 3 bulan alhamdulillah tak jadi apa apa pun

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah kalau awak pakai okay. Nanti apa-apa jadi jangan cakap orang tak bagitau :)

      Delete
    2. Klau dah kuar berita bagai tu stop jela.

      Delete
    3. me too..saya ok je

      Delete
  7. sy pkai dh 3bln ..lps stop jerawat naik..merah3 muka sy

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rawat dengan tomato sis. Rehatkan kulit.

      Delete
  8. tati night cream n treatment cream je ke yg brbhya? day cream n sunblock x bhya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buat masa ni hanya night cream dan treatment, tapi sebaiknya berhenti terus. Kalau yakin, pakai lah :)

      Delete
    2. xde kisah ape2..boleh la pakai je

      Delete
  9. Ya sya pun da pakai tati nie 5 bulan, but now da stop, alhamdulillah lah takde pulak jerawat or something like that naik, stop just to beware jelah

    ReplyDelete
  10. Ya sya pun da pakai tati 5 bulan and muka sya mmg betul2 bersih , but now da stop lah, alhamdulillah tak naik pimple or something like that, just stop sebab beware ja,

    ReplyDelete

Powered by Blogger.