MASKER DARI ARANG YANG ELOK UNTUK DETOX KULIT

MASKER DARI ARANG YANG ELOK UNTUK DETOX KULIT - Kadang tu muka ni penuh dengan debu-debu yang melekat. Oleh sebab debu-debu yang melekat pada kulit muka, maka tumbuhlah segala raja jerawat atas kulit. Boleh je guna deep cleanser tapi itupun kekadang tak berkesan jugak.

Apa kata guna DIY Mask pulak? Buat sendiri siap boleh buat ala-ala peel-off mask gittew. Mungkin boleh tarik whitehead atau blackhead jugak selain dari kekotoran tercemar dekat muka korang tu! Penyediaan bahan-bahan pun mudah je. Korang hanya perlu beli serbuk agar-agar dan actived charcoal. Alaaa... charcoal yang digunakan untuk yang mengalami sakit perut. Charcoal ni boleh beli kat farmasi je.

Ilustrasi dari Google.

RESEPI MASKER ARANG DIY : KREDIT MIN & RINI
BAHAN-BAHAN
1 cawan air mendidih
1 sudu besar serbuk agar-agar
4 biji pil arang - ditumbuk kasi hancur (resepi asal letak je seketul2 tu)

CARA-CARA
Sebatikan semua bahan dan biarkan suam, sapu di muka dan biarkan sehingga 15 minit atau sehingga kering.

Bahan-bahan pun tidak merbahayakan. Kalau korang nak tahu, kebanyakkan mask yang dijual tu mengandungi PARABEN! Nak tahu bahaya paraben boleh baca SELAIN MERKURI, PARABEN DALAM BARANG KOSMETIK JUGA BAHAYA! . Dikalangan kita ni kekadang tak kisah pun dengan bahaya bahan-bahan kimia ni, janji cantik dengan cepat.

Pilihan di tangan korang, hakakkk share aje ! Semoga bermanfaat :)


2 comments:

  1. ni 1st time plak aida dgr masker arang.
    latest, member ofis jual masker kopi :)

    ReplyDelete

Powered by Blogger.