SINOPSIS DAN REVIEW | FILEM TAG (RIARU ONIGOKKO) : DNA DIAMBIL UNTUK DIJADIKAN WATAK GAME

SINOPSIS DAN REVIEW | FILEM TAG (RIARU ONIGOKKO) : DNA DIAMBIL UNTUK DIJADIKAN WATAK GAME - Assalamualaikum wbt. Sedari bosan bila takde job, memang melayan movie je la kalau ada masa. Movie yang baru aku tengok ni agak rare dan jarang orang buat filem seumpama ni.

Kalau kaki game Jepun, mungkin faham lah jalan cerita filem ni kot? Aku dengan tuan suami hampir naik angin sebab tak sampai-sampai klimaks filem ni, tapi gigih jugak menonton sehingga akhir. Puas nak faham betul-betul especially kenapa watak utama itu bunuh diri.


JUDUL : TAG (RIARU ONIGOKKO)
TARIKH TAYANGAN : 11 July 2015
GENRE : Seram, Misteri, Suspen
PENGARAH : Sion Sono
PELAKON : Reina Triendl, Mariko Shinoda, Erina Mano & Yuki Sakurai

SINOPSIS TAG (RIARU ONIGOKKO)
Di dalam sebuah bas, seorang gadis bernama Mitsuko (Riena Triendl) sedang menulis puisi. Selain Mitsuko, turut bersama ada di dalam bas adalah pelajar-pelajar dari sekolah perempuan. Ketika Mitsuko tengah kusyuk menulis puisi, kawan sekolahnya menarik buku puisi Mitsuko dan pen dia terjatuh. Mitsuko ingin mengambil semula pen yang jatuh itu, dan apabila dia bangun, dia sedar bahawa separuh tubuh dan bas telah hilang!

Mitsuko


Mitsuko yang ketakutan berlari sehingga ke dalam hutan. Selepas itu Mitsuko terhenti di Sekolah Jenis Perempuan dan sahabat baiknya Aki (Yuki Sakurai) menyapanya. Dalam ketakutan dan keliru, Mitsuko bertanya Aki adakah dia bersekolah di sana? Bagi sahabatnya yang lain, Mitsuko telah hilang ingatan.

Konflik terus terjadi apabila guru-guru di sekolah itu menembak semua murid-murid yang ada. Mitsuko terus berlari dan tiba di sebuah bandar. Di situ, dia berjumpa dengan seorang wanita dan wanita tersebut memanggilnya dengan nama Keiko (Mariko Shinoda). Dia semakin keliru. Pada masa yang sama, Mitsuko telah bertukar rupa menjadi Keiko dan pada hari itu, Keiko akan berkahwin.

Keiko

Semasa memasuki gereja, Keiko berhadapan dengan wanita-wanita yang tiba-tiba membulinya, dan pasangannya untuk berkahwin adalah seorang lelaki berkepala babi. Ketika ini, Keiko menjadi kejam dan membunuh lelaki berkepala babi itu dan semua wanita yang berada di dalam gereja. Kemudian dia terus berlari dan seterusnya ada seorang wanita memanggilnya dengan nama Izumi (Erina Mano).


Izumi

Mitsuko semakin tidak keruan siapakah dirinya yang sebenar. Dalam diri seorang Izumi, dia adalah seorang pelari. Izumi meneruskan pelarian dan dia menyedari bahawa guru-guru sekolahnya serta lelaki berkepala babi tadi mengejarnya. Izumi berlari sehingga menuju ke sebuah gua. Di dalam gua tersebut , Izumi ternampak Aki memanggilnya. Aki membawa Izumi kepada sekelompok pelajar yang sebenarnya telah mati. Kemudian, seorang lagi wanita menyerupai Aki ingin membantu Izumi untuk sedar bahawa dia bukan Izumi tetapi Mitsuko!

Setelah pelbagai adegan, akhirnya Mitsuko berjumpa dengan orang yang memporak-perandakan keadaan dirinya. Disitu, Mitsuko diberitahu bahawa dirinya dan kawan-kawannya telah mati dan sampel DNA mereka diambil untuk mewujudkan watak dalam GAME.


REVIEW TAG (RIARU ONIGOKKO)
Cerita ni agak complicated dan memeningkan jugak sebenarnya. Korang akan jadi confuse dan tension kalau korang bukan jenis penyabar.

Berdasarkan filem ini, yang aku faham adalah apa yang kita tonton itu sebenarnya sebuah GAME! Maknanya kes dalam bas tu adalah Level 1, kena tembak kat sekolah adalah Level 2, jadi Keiko di Level 3, dan jadi Izumi di Level 4.

Filem ni macam anti-klimax, kena tengok banyak kali baru macam faham.

AMARAN : 
KALAU KORANG JENIS CEPAT SAKIT KEPALA, DILARANG MENONTON.

2 comments:

  1. Alamak, memang pening ni..
    Confirm tak mampu sabar..

    ReplyDelete

Powered by Blogger.